(: Facebook Page :)

Please scroll down for link exchange ;)

Tuesday, April 5, 2011

Fakta atau Auta : Golongan Sains kurang bersosial?

Hyeeeeeeee. Assalamualaikum!
Orang Sains kurang bersosial (?)
Persoalan yang korang paham kan? Aku guna bahasa "Golongan" sebab nak berkata secara umum, sama ada student mahupun yang dah bekerja dalam bidang Sains. Cuba kau orang usha sekeliling, cuba tengok gaya orang Sains bersosial. Macam mana? 


Tak ramai kot tahu yang aku ni student Sains, bidang KIMIA. Selalu kalau aku sebut aku study KIMIA, memang semua pun nak "WOW" , nak "PANDAINYA" and what-so-ever lah! Yeah, course ni memang susah pun, aku yang pada asalnya sangat minat Kimia pun lama-lama luntur minat tu, sebab susah T____T Tapi kata orang, lain orang lain bakat, ye dok? ;) 

Dan aku pernah jugak terbaca dan terima pendapat dari pakar psikologi, orang Sains ni kebanyakkannya kurang bersosial. Kalau bersosial pun, hanya dengan kelompok mereka sahaja. Kira, macam terbatas lah pergaulan diorang tu, tak bergaul dengan orang dari bidang lain. Apa yang aku observe, dan dengar cerita adalah jugak betulnya. Selalunya orang Sains ni hanya dengan dunia mereka sahaja, sebab orang Sains ni banyak berdiam dan fokus. KEBANYAKKANnya lah. 

Ada yang cakap macam ni kat aku, " Selalu budak Sains ni tak bergaul dengan orang sangat, tapi ko tak pulak ek? " . Aku memang kawan je dengan siapa. Bila kawan ramai-ramai orang, dari pelbagai latar, lagi banyak ilmu kau dapat. Siriusly !

Tapi cara aku bersosial semua bermula dari laman sosial, then meet up ke real life. Kalau betul-betul in real life, aku agak tak reti nak cari kawan. Haaa ada gak terselit sikit ciri budak Sains tu. Semua bekas-bekas tupperware (ex BF) aku pun semua aku jumpa dan kenal dari laman sosial. Heh. (kantoi sudah)

Jadi ce cuba usha kawan-kawan korang yang study Sains, macam mana mereka. Takyah usha aku dah, aku dah cerita pun atas ni. Ekeke. So Fakta atau Auta? Renung-renungkan. Kikikikiki. *Yang sebenarnya, depends pada individu. Betui tak?*

Sekian. Wassalam!



aku memang suka bersosial, bukan so-SIAL. heh.
geng So Panass pun semua budak Sains. hehe.

final exam 11 - 27 APRIL.

27 comments:

  1. Biasanya mereka ni sibuk dengan buku, jadi takde masa nak bersosial sebab banyak benda yang perlu di baca dan ingat. Teori-teori kadangkala memerlukan untuk otak bekerja keras supaya sentiasa ingat. <-- jawapan skema.

    Tapikan, tak semestinya gak. Cuba kita lihat dari sudut orang yang bersosial ni lebih banyak dalam bidang lain sebab mereka minat atau orang yang bersosial lebih banyak daripada orang yang kurang bersosial.

    Kalau macam aku, memang kurang sangatlah sosialnya. Tak reti ah nak mulakan bermesra-mesra dan berkenalan ni. Nak-nak dengan perempuan, fail habis.

    ReplyDelete
  2. join je aktiviti atau persatuan. Dari situ la bersosial.
    (bersosial sangat nanti banyak sangat nama nak ingat)

    ReplyDelete
  3. kat U aku racist!
    kiteorng buat gap.
    lucky bdk sns yang tinggal hanya engine, kalo edic, etc2 ada sini lagik la mati. hahahaha.

    honestly, susah nak in dgn budak sns. bosannn! wakakaka.

    ReplyDelete
  4. tak bersosial tak pe. asal jangan jadi asabiyah sudah. haha.

    ReplyDelete
  5. sosial boleh..jgn so sial udah...haha..aku pon sains gak..masuk je ngan suma puak..haha

    ReplyDelete
  6. nak bangkang tajuk itu 100%.sebagai seorang pelajar sains jugak kami jugak mempunyai sosial life.
    wpun sekarang dok dalam kampus kesihatan (of course suma kos yang ade di sini suma sal sains2 kan)..tapi hubungan luar kami agak besar..bukan di bawah tempurung.
    kalo nak ikut aktiviti kat U induk..tah camne team dari kampus kesihatan selalu juara..wpun tak berkaitan ngan sosial ini menunjukkan kami bukan je hebat dalam akademik tapi jugak sukan dan lain-lain..

    _bukan ulat buku_

    p/s: ops..cam teremo plak..haha.
    konklusinye: budak sains mmg HEBAT..haha

    ReplyDelete
  7. bukan smua budak sc mcm tu. dia depends on person gak. klw dia jenis yg ramah, mmg xpnh nak dok diam. confirm bising n friendly punya lah! hehe

    ReplyDelete
  8. dulu2 byk kali jgk dapat sebilik ngn budak sains ni

    dorg ok je tp dorg study harder than any of us hehehe

    ReplyDelete
  9. saya ada dua - dua jenis kawan camni. sorang berkawan dlm kelompok dia saja. yg sorang lagi suma dia boleh masuk..depends on individu kot..

    ReplyDelete
  10. haha.. mana ada anti sosial.. I ok jerk :)


    http://wan-iz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. erm..
    saya dak sains gak..
    tp nth la..
    saye x kesa pn kwn ngn sape n mudah mesra..
    haha..x sume la yg antisosial..

    ReplyDelete
  12. kalo nk diikutkan aku kurang sikit bersosial ni..kalo org yg betul2 kenal je aku rapat...hehehe...tapi kalo kat laman sosial atau alam maya, boleh je nk bersosial..kehkeh

    ReplyDelete
  13. fakta kot :p hakhak..sbb saya pn mcm ery jgk.. klu dlm alam maya ni brsosial la jgk.. tp dlm realiti pyh btol.. xtau la nape..

    klu nk ckp bdk sains dgn buku jer.. xjugak.. saya rsa saya main jer byk.. bkn study sgt pn..

    ReplyDelete
  14. eeee! so not trueeeeeeeeee okay! grrr

    ReplyDelete
  15. err... setakat 24 tahun ni belum pernah lagi lah org direct kate gitu kat eden...


    tp mungkin ade sedikit perbezaan..perkara yg kita dah sgt biasa dengan perkara yg kurang biasa..

    mcm artis pun lebih mudah interact dgn golongan artist.. hehe.. ape aku ngarut neh~

    anyway, name sy pun ery jugak =)

    ReplyDelete
  16. hehe.saya pun dak kimia jugak.same lah kiteww.. hoho.
    anyway, tak smestinya lah, depends on individu.tapi kadang aku pun x pndai mana nak bersosial sbb hdup ak kena duk hafal je.work hard sikitlah.huhu

    ReplyDelete
  17. @Annis Suzana bukan hang ni kuat sosial ke? amboih~~ bekas tupperwareeee

    ReplyDelete
  18. hee.. sosial gak la.. tp x la kearah kejahatan..

    ReplyDelete
  19. kalau budak accounting? hehe..

    ReplyDelete
  20. orang SAINS komputer tergolong gak ke? hahaha

    ReplyDelete
  21. <-- budak sains jugak, tapi kawan je mana2 tak de hal. Cuma tak reti nak bergaul mse awal2.. hehe.

    ReplyDelete
  22. Hey, Nice Blog..!! Feel Free To Visit Mine (^_^) http://hannyquinn.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. kwn2 aku yg blaja sains pon cemtu gak.
    sbb dorg rse dorg pndai sgt. so jd sombong kemaen!


    goodluck ntok exam! chaiyokkk! :)

    ReplyDelete
  24. ada jugak betulnya tentang budak sains ni jarang2 bersosial lebih macam student2 cos len.

    ni semua kawan2 yang ambik sains sendiri yang cerita.he2.

    ReplyDelete
  25. betui betui..ngaha..sebab
    tu lahh aku
    tak suka kimia bio fizik ni...
    nyampah hahaha =p

    ReplyDelete