(: Facebook Page :)

Please scroll down for link exchange ;)

Monday, February 7, 2011

Mutu Sesebuah Blog.

Hyeeee. Assalamualaikum !

Beberapa hari lepas aku membebel kat Twitter, pasal mutu blog aku yang semakin hari aku rasa macam dah tak ada mutu langsung ! Okay aku tahu blog aku memang nothing, cerita banyak merepek je, tapi kadang-kadang ada jugak lah update something yang informative dan boleh share to others. Tapi lately, bila tengok blog sendiri, rasa macam blog sampah je :( 


Bagi korang penting tak mutu sesebuah blog tu? Bagi aku sangat penting, sebab mutu blog yang mempengaruhi visitors dan comments. Macam aku dok up entry merepek-merepek komen yang dapat agak mengecewakan. Bukan kecewa dengan korang, tapi dengan blog sendiri. Bukan nak kata kejar komen semata-mata tapi benda ni semua semangat untuk aku terus blogging. 

Nak dapatkan loyal readers pun susah. Memang akan berubah ikut musim. Tapi syukur, masih ada yang sudi baca blog aku ni, walaupun nothing :) Thanx. Walaupun sometimes terasa macam agak sedih dan kecewa dengan blog sendiri, tapi aku masih menaip disebabkan masih ada lagi pihak yang 'care' dengan blog ni. Kalau dulu entry aku selalunya berselang-selang entry serius dengan entry santai. Tapi sekarang lebih kepada santai je semua, so mungkin ada yang bosan. Normal. 


Masa menaip entry ni, buat aku berfikir semula, apa sebenarnya niat aku blogging? Lebih kepada suka-suka dan nak carik kawan-kawan baru. Mungkin disebabkan sekarang dah TERLALU RAMAI bloggers, so persaingan pun makin kuat. Kan? Jadi lebih banyak blog yang terpilih berbanding blog ni, tak aku nafikan :) *Eh kenapa merendah diri sangat aku ni? Dah cukup rendah kot, tak perlu rendah lagi :D 

Aku dah jumpa ramai kawan baru dalam dunia blog ni. Sangat ramai, dan aku sangat bersyukur, sebab mereka sentiasa ada di dunia maya ni untuk temankan aku yang secara nyatanya agak kesunyian (tak leh blah betul ayat) dan tertekan. Tak perlu korang tahu kenapa. Cukup lah sekadar korang memberi aku semangat untuk aku meneruskan hidup ini dan tidak meninggalkan dunia blog ni :) 
Tak semua benda yang kita nak kita akan dapat, dan kita pasti akan merasa bosan dan fed-up tapi ingat lah yang sebenarnya terdapat hikmah di sebaliknya.
Tak semua perkara berlaku seperti yang dirancang, hanya Allah menentukan apa yang terbaik untuk kita. Allah never says NO to us :)
Sekian. Assalamualaikum !



dah mid-sem, jadi test akan bermula.
gud luck untuk korang n for me too :) 

73 comments:

  1. Hidup Ery.
    Kau kan banyak join event2. Buat je entry cover pasal event2 tu. Ok pe.

    ReplyDelete
  2. Dah ada PR3 apa kisah. Kalau tulis entri sekali-sekala tentu ada orang baca

    ReplyDelete
  3. gud luck yep..
    no stress stress..^^

    ReplyDelete
  4. jngan terlalu rendah diri. still ada orang yg support belog ery fariha. hehe ;)

    ReplyDelete
  5. first time jejak kaki kat sinie..huhu
    jangan strees nant cpat tua :D

    ReplyDelete
  6. biasalah tu kdg2 down sikit blogging ni,,
    pasal entri2 tu tak slh pon nak buat santai semua, still ade yg baca n komen,, tengok komen aku kat bawah ni dah sampai 20 lebih lak,, hahaha,, kadang2 terhibut gak baca cerita orang ni. tapi betul la,, kdg2 nak juga input2 menarik kan, papepon, teruskan berblogging ye,, :p

    ReplyDelete
  7. nak tahu tak,
    i selalu visit ur blog dr u start bloging hingga sekarang.
    so, maksudnya blog ini bermutu dan bukan lah blog sampah.

    keep it up!
    wish u luck in ur test : )

    ReplyDelete
  8. dalam blog r ko jumpe aku, syahid, ngan innz tau! hooho

    ReplyDelete
  9. betul tu..sesebuah blog tu perlu ada mutunye..saye setuju dengan ery..

    apa2pun semoga teruskan berblogging kerana minat untuk berkongsi tu..pasti ada yang sentiasa menyokong..jangan sedih2..

    guluck untuk mid-sem test!

    ReplyDelete
  10. hahaha..blog tu cam diary!!suka hati ang nak pi merepek ape pon..walau ade yg tak suke, tp masih ade yg tetap suke..dun wori..yg tak suke tu coz jelez..lantak pi la kat dia..

    ReplyDelete
  11. kata nak berblog sebab suka-suka..jadi tak perlu risau lah..kadang-kadang ideal datang best..kadang-kadang noob..heee..chill

    ReplyDelete
  12. gud luck ery!
    jangan risau aku support blog ko!

    ReplyDelete
  13. @Adziim
    ahahah
    asyik2 event
    kau ingat orang x bosan?

    ReplyDelete
  14. @hiro
    yeah
    sebab tu lah aku terfikir time aku menaip semalam.

    ReplyDelete
  15. setiap blog pasti ada mutu masing-masing..uiks..merendah diri tol cik ery nih..hehehe

    ReplyDelete
  16. emmm...mood blog tgh down la tuuu....emm xpe biasa kot....ada masa down ada masa nanti up la semula....

    ReplyDelete
  17. eh ery,xkisah la merepek meraban pon janji awk hepi! mungkina de je yg bce cume xbape rjin nak komen mcm sy!
    ;)
    chill ok
    hehe ;p

    ReplyDelete
  18. aku mcm xkesah ade mutu ke x, sbb aku buat ntok kepuasan aku sndiri. hahahah!

    hmm.. aku kan ade lg weh! bkn kwn maya je, dah jd realiti sikit2 kan kann ?

    good luck ntok test! :D study leklok!

    ReplyDelete
  19. don't worry..blog ni memang bermutu.hihi..

    **goodluck ery! =)

    ReplyDelete
  20. @J.M.R
    maybe bercampur baur dengan emosi kot
    hohohoh

    ReplyDelete
  21. @tia
    aku entah kenapa tiba2 kesah
    hahahaha mood tgh down kot.

    tq tia

    ReplyDelete
  22. oh blog aku ade mutu x. ops blog adik ade mutu x? jahaha

    ReplyDelete
  23. yeah.. terlalu banyak blog sekarang.. susah mau cari yang berkualiti :)

    ReplyDelete
  24. ala kak pe susah..tulis je pasal aku..konfirm entry berkualiti tinggi! hahahaha..

    nape aku komen tadi tak boleh =.=""

    ReplyDelete
  25. @EmanCloud
    blog adik bermutu jugak
    tak sangka pangkat adik mula2
    ahahahaha

    ReplyDelete
  26. @faiz
    erk
    rela aku tutup blog dari update pasal adik faiz ni
    wakakaka

    ReplyDelete
  27. tak baik merendah diri. nanti bertambah rendah.

    ReplyDelete
  28. huhu.. mutu blog pentingkan... aku pown dah lama tak update ni.. takde idea.. huhu

    ReplyDelete
  29. eryyy, luv u and ur blog. keep it up

    ReplyDelete
  30. @Johari Hamzah
    kehkeh.
    aku kadang ada idea tp entah lah.

    ReplyDelete
  31. eh , saya suka baca blog ni apa :)

    ReplyDelete
  32. @adele
    menulis dari hati ni macam sama tak dengan menulis ikut hati?

    :)

    ReplyDelete
  33. it's not about the comments, it's not about the followers, and it's not about the traffic.
    it's all about self-satisfaction.
    X)

    ReplyDelete
  34. hehehehe
    setiap apa yg kita buat pasti kita akan terfikir balik apa sebenarnya yang kita nak kan?

    Jom Join Contest Situasi Hans : Gunakan Imaginasi Anda

    ReplyDelete
  35. salam..awak,nak tanye boleh...cane ek nak letak iklan nuffnang dekat belah kanan bawah page macam awak buat ni?=)

    ReplyDelete
  36. slm..
    dnia blog ni ssh nak dijangka,kdg2 kita tak fhm apa yng kita sdg lakukan..

    follow sni..

    ReplyDelete
  37. @Arief Arf
    tp tulis syok sendiri pun tak best gak.

    ReplyDelete
  38. hepp. relax sini baca entry ery..sihat?
    ps- nk tnya gitar ery beli kat ne (sori lari tajuk entry);)

    ReplyDelete
  39. hehehe, betul la tuh, bile baca benda ni agak terbuka mata.

    ReplyDelete
  40. uit...aku la loyal reader ko..ko xsedar la tuuuuu.... :D

    ReplyDelete
  41. Okeyh je Tira tengok. Bermutu je cara penulisan.. Komen pun banyak. :)

    Singgah dan follow blog Tira pula ye ^^

    ReplyDelete
  42. jgn risau blog ni mempunyai daya tarikan tersendiri,rmai je yang akan sentiasa beri support.cheer selalu

    ReplyDelete
  43. yg penting be urself..jangan nak copycat org lain.. ^_^

    ReplyDelete
  44. blog yg berkualiti sntiasa jadi hits
    =)

    ReplyDelete
  45. memang susah nak carik loyal reader. just buat apa yang kau rase betol selagi xsalah. btw, all the best 4 mid term ok. study molek

    ReplyDelete
  46. jangan sesekali mengalah. klu rase x b'mutu, tambah la mutu tu. hehe.

    ReplyDelete
  47. Samalah ngan aku Ery .. tu yang lama x blogwalking tu .. rasa dunia blog skang tak meriah dan informative cam dulu2 ...

    ReplyDelete
  48. Pada saya, yup mutu blog pun perlu tho you kena fall back on your main objective kenapa you berbelog in the 1st place. i guess last2 tu terpulang kepada diri u sendiri.. sebab ini blog u sendiri.. nak puaskan hati (semua) orang lain memang tak bole, so puaskan hati you dulu..

    balance both. :-)

    ReplyDelete
  49. hoyeah! aku setuju beb.. kalau aku tak update blog dan takde mood, maka semua blog aku takkan pergi. tak masal effect orang lain.. huhu

    ReplyDelete