(: Facebook Page :)

Please scroll down for link exchange ;)

Tuesday, March 29, 2011

Make-up Effect : Mematangkan Muka (?)

Hyeeeeeeeeee. Assalamualaikum!

Eh bernyawa lagi rupanya blog ni. Ingatkan seminggu tak update dah mampos dah. Kekeke. Selagi tuan blog masih bernyawa, selagi tu lah blog ni akan bernyawa, walaupun bernafas semput-semput (jarang update), Insya-Allah. 

Korang mesti selalu tengok perempuan yang bermekap kan? Kalau korang tengok orang bermekap ni, bila tanya umur, mesti korang macam o____O kan? Macam tak percaya. Contoh blogger; Irene Nadia dan Fatin Liyana. Bukan nak kata tua, tapi macam tak sangka je cik Irene tu muda lagi. Hihihihihik. So itu lah efek bagi mereka yang bermekap, nampak matang, dari usia sebenar. 

Bukan IN, bukan FL tapi EF. Macam budak sekolah menengah kata FH.
Cuma pakai foundation + lip balm.

Bermekap jugak kekadang boleh bagi kita nampak cantik, tapi kekadang boleh jugak bagi kita nampak "scary", bila mekap terlampau, atau mekap tak bersesuaian dengan majlis atau tempat. Tadi sesekodeng Twitter cik Hanim ni, orang mesti ingat dia muda, padahal umur dah 2*. Kekekeke rahsia, takut-takut kang kalau bocorkan, marah pulak tuan badan. Hehehe. 

Haa camtu la tuit dia. Minta izin share >____< 

Lepas tu, hari tu ada gak sesembang dengan dia pasal mekap ni. Dia tanya, patut ke pakai mekap untuk buat muka dia lebih matang?  Bagi aku TAK PAYAH lah, kalau dah memang tak suka mekap. Haha, betul tak? 

Kalau macam aku, aku tak suka mekap tetebal tu. Kalau aku mekap pun setakat BB Cream, Eyeliner, Mascara, Lipstick, and Blusher. Okay, macam banyak kan? Tapi setiap satu ni aku apply sikit je. Even dinner pun, aku tak mekap lelebih, macam artis, takut aku hoii tengok muka sendiri T____T

Yang KANAN tu aku. Ramai cakap muka aku nampak matang time ni. 

Hah, padahal gambar tu bukan nampak sangat mekap aku, kecuali bulu mata kot? Kehkehkeh. So itu lah dia kesan mekap pada seseorang perempuan. Memang akan buat nampak lebih matang. Tapi aku taknak lah nampak matang, nak nampak macam budak-budak je, so takyah la mekap kan? Lagi senang ! Hehehehe. Lagipun aku memang cukup pakej macam bebudak ; badan kecik, pendek, muka bebudak, suara bebudak. Hah, walaupun hakikatnya dah 22 tahun. Kekekeke. 

Sekian. Wassalam !


Sedang mencuba VCO, jd kurangkan mekap. 
2 minggu je lagi nak final T___T 

42 comments:

  1. kalau nak make up nampak muda, banyakkan kaler pink..:) tapi x mo terang-terang..natural and sweet..huhu

    ReplyDelete
  2. cantik awak... patutnya gambar ni buat banner ...hehe

    ReplyDelete
  3. perghhh!!! erryyyy...kalah aku...!!! hahahaha... :D btw babe, mekap ko sgt cun....sesekali mekap ape salahye...jgn nak gi kedai ikan sebelah uma pon nak mekappp..jeng3!!!

    nak pinjam mate ko buleh? :P

    ReplyDelete
  4. wehhhhh...aku baru pasan ko da tukar domain...hebat gilerrrr!!! jeles sekali lggg... :P

    ReplyDelete
  5. @~eZmALiZa~
    tak macam mekap pun aku tengok gambar aku tu? hahahaha
    pinjam mata? beli lah. ekekeke

    grrr nampak sgt lama tak bukak blog aku kan?! :P

    ReplyDelete
  6. seryesly ,bermake up biar berpada ,kalau x lain jadinya ,haha weh gud luck final :)

    ReplyDelete
  7. ery nampak tua yeyy!! :P kihkihkih

    ReplyDelete
  8. I tak reti la nak make up ni u... Dari dulu I tepek bedak baby ja kat muka ni. tu yg baby face sampai la ni tu.... hahahah

    ReplyDelete
  9. hye ery.hehe.wahh.surf blog ery throuh hp bru ok.bangga tak?.haha. :p

    well,mekap tebal2 pun uat kte rasa xselesa.simple2 sudah.lau nk mlaram pun,time ad dinner ke kan.bwu besh.n then lau kte mekap slalu,ilang seri nti.dh xmletup lau kte mekap sbb org da tg0k kte mcmana.hehe.peace!

    ReplyDelete
  10. muke kite kalau mekap tebal jadi tak cantik n nampak matured. so, skunk mekap nipis2 je. :)

    ReplyDelete
  11. Kebanyakkan lelaki lebih suka perempuan yg neutral, tanpa make up bagai. Jadi x perlu make up terlampau untuk mencantikkan diri.

    ReplyDelete
  12. nk mekap nmpk remaja bleh je..cuba gyaru mekap..comel loteh gitu..hehe,..

    ReplyDelete
  13. ak xde mascara,.. xde bb cream.. cmne??
    tp ak nk blaja mekap.. haha...

    ReplyDelete
  14. matang n nampak juling hahah jap2 gelak cam ko la kikikikikiiikih

    ReplyDelete
  15. ececeh topik ni hbt la.. haha.. ajak la kiter make up.. sbb ade org cakap kiter cam kanak2 ribena je.. ekekekek (gelak cara ery!) haha

    ReplyDelete
  16. gudluck final! hahahah!
    btw, aku tak nampak lg kau kuar makeup dengan aku :DD

    ReplyDelete
  17. hiks! nampak matang jugak la. maybe kesan mekap kot? hiks. lawa eyelashes :)

    ReplyDelete
  18. @molmolla
    hahahaha
    selalu kua dgn ko malam kot
    jadah nak mekap
    ekekekeke

    ReplyDelete
  19. mmg ah! tp kdg2 nmpak funky sket :)

    ReplyDelete
  20. make up ke tak make up ke
    same je usianyee :p

    ReplyDelete
  21. erk! saya tak mekap pon owg dah assume umur saya 20 lebih. pdhl baru 18 T__T

    ReplyDelete
  22. mata yang matang...air muka masih sweet 18 gtu ;p

    ReplyDelete
  23. mekap paling best. bykkan berwuduk.

    ReplyDelete
  24. sy suka make up!!!tp kat dlm umah je...hahah..tu pun dlm bilik..syok sorg3!!!;p

    ReplyDelete
  25. tapi kan kalau dah selalu sgt bermake up .
    biler tak make up .
    nampak cm errrr .

    ReplyDelete
  26. haha yang tengah tu makeup terlebih plak

    ReplyDelete
  27. xsemestinya makeup nmpk muka kita matang...
    kne gayanya, mmg comell...
    btw, u look cute too in lashes.. hee

    ReplyDelete
  28. yana jarang make up, suka pakai eyeliner je kalau nak make up pun.. hahahahah

    ReplyDelete