(: Facebook Page :)

Please scroll down for link exchange ;)

Wednesday, September 22, 2010

Branded Stuffs.

hye. salam Selasa.
okay, tadi aku berjaya jawab exam dengan coolnya! ohhh memang sgt cool. dengan perut sakit senggugut sejak semalam, dan tak reda-reda aku tak tau kenapa, lepas tu dengan study tak habis, lepas tu soalan pulak "senang" gilerrr sampai lupa lah semua rumus. fuhh memang cool !! tengah dok menjawab soalan tu, aku menung. menung fikirkan rumus. menung punya menung ........................ ehhh terlelap beberapa saat =____= ok, fokus. menung dan menung, idea datang nak update blog, sampai 3 entry datang. perghhh ! tapi rumus tak jugak keluar. memang waktu menjawab exam, waktu terbaik mencari ilham update blog. kah kah kah!! (kenapa panjang sangat intro? ohh tensen la tu)

tadi petang sembang dengan kawan aku (identiti dirahsiakan atas sebab keaiban dan keselamatan). dia cerita tentang kelas dia tadi. subjek apa entah, tapi topik yang dibincangkan adalah Jenama atau mat salehnya, Brand. pensyarah dia tanya secara umum kepada kelas. (ayat diolah menjadi lebih kurang je)
siapa dekat sini pakai baju Nike?
semua diam. tak tau lah memang tak ada atau pun ada, tapi kang mengaku jadi riak pulak ke kan.
siapa ada pakai spek brand Gucci ke, Christian Dior ke?
diam lagi.
okay2, jenama kasut. siapa pakai brand Reebok?
diam lagi.
ehh. kamu ni pakai brand apa? BATA je ke? baju-baju kamu tu takde brand ke? ke MyDin je? barang-barang beli kat kedai 2 RINGGIT je ek? 

kawan aku memang dah buat muka, katanya. WHAT THE? BATA dan Mydin pon brand ok? heyy! what do u aspect from students? IPTA students pulak. lain la IPTS, ramai anak orang kaya-kaya. sangat kerek ok lecturer itu. ohh macam sangat tak berkat kan? ehh tapi aku bukan belajar dengan dia pun. haha. siriously, aku menyampah dengan orang macam ni. berlagak sangat. kau kaya, tak yah la nak kritik orang. kaya tapi berlagak buat apa. baik kaya budi bahasa macam aku ni. kah kah !! apa jadah spek pon nak Gucci, CD bagai? nampak ke brand tu pun? kalau nampak pun, mana tau ori ke tidak? hahaha. 

aku memang jenis tak pandang sangat barang brand. sebab aku rasa tak perlu sangat. barang yang aku pentingkan brand macam gadget macam handphone, camera and barang elektronik macam TV, mesin basuh ke. sebab benda-benda ni nak pakai lama dan kalau yang brand entah apa-apa memang slalu problem, tapi kalau setakat baju, spek tak perlu lah kot nak yang branded sangat. itu pandangan aku. tak kisah la korang macam mana tapi apa yang penting (kerjasama!!), jangan lah kritik orang sebab tak pakai barang branded, pendek kata, respect dan jangan lah berlagak. barang branded kamu tu tak bawa ke mana pun. kan kan? lagipun kalau students dengan guna duit makpak nye lagi, duit PTPTPuN lah, tak berbaloi lah. lain lah dah kerja nanti duit sendiri. baru terasa puasnya. betul tak? 



nak beli gitar Kapok.
brand ke tak tu?
haha~

46 comments:

  1. xpenting pun benda tu... hohoho

    ReplyDelete
  2. stakat pakai brg thailand x payah nk menunjuk lar, huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. lebih rela abiskan duit utk beli barangan cetak rompak (baju, seluar, cd, etc) daripada beli brg ori..hehe

    Malu Ke Untuk Mengunci Motor Depan Orang Ramai?

    ReplyDelete
  4. haha, mmg kerek der.

    kalau ada duit bersepah-sepah. dah tentunya aku akan beli tanpa tengok harga dia. haaa. bukan takat tengok jenama. harga dia bape pun aku tak tengok. bayar terus dow. tu baru betul kaya. heh

    aku rasa org beli barang pakain branded ni just tuk kepuasan peribadi. macam la orang lain heran ko pakai brand apa. sorilah. haha

    ReplyDelete
  5. ala takat baju suar tu nak branded?? tak koser makkkkkk


    wani asal berkenan beli. tp salunya kalau barang tu branded pikir lagi berapa puluh kali sbb nak fikir berbaloi ke tak

    ReplyDelete
  6. tu la.. org jns cmni dah nyk sgt dwet kot..haha

    btw, bkn sume bdk IPTS kaye2. most of us ade loans/ scholarship ;)

    ReplyDelete
  7. 2 lah. kot iye pon x yah la nk kritik org lain kan?

    tak patot !

    ReplyDelete
  8. saya mmg kaki branded. lg2 bab makanan. makanan nak branded je =.="

    ReplyDelete
  9. PTPTuN? first time aku dengar..bese org ckp PTPTipu..hehehe

    aku pon tak kesah sangat brg aku brand ke tak...tapi kalo aku mcm dah suke 1 barang even mahal pon, aku akan beli jugak tapi tengok bajet gak lah kan. kalo tengah sengkek celah mana nak beli...

    pakai baju takde jenama or cetak rompak pon tak kesah janji cantik dan pakai pon sedap...

    ReplyDelete
  10. Lew...aku rasa macam Lecturer tu cuba menyampaikan sesuatu tapi takde student yang nak layan dia jadi dia tak ceritakan sebab dia bertanya soalan pasal brand2.

    Mana la tahu kot2 lecturer tu nak bahas pasal isu manusia jadi hamba kepada barangan branded.
    Mungkin dia tnya tu kra mukadimah je.
    :p

    ReplyDelete
  11. Barang ori penting untuk kepuasan dan kualitinya terjamin! Huhu...

    Beli gitar kapok? beli je RM100. ehee
    kang perform gitar ye..

    ReplyDelete
  12. agreed.
    tp IPTS student cam aku ni xpon gune barang branded. xde duit seyh.
    lg 1, mmbr ak yg kaye raye mak pak dy pon mane ade pentingkan brand sgt..
    depends ngn org tu gak, either dy nk riak ke takbur ke.. haha.. tp personally kalo aku, bantai je sume, tp mcm ko ckp gak,. yg elektronik tu bg fokus lebih sket ^____^ hehe

    ReplyDelete
  13. haha:D sangat lawak...ape jenis lecturer la..sempoii suda~~

    ReplyDelete
  14. suke tgk pisau cukur..nmae brg branded jd siulan.. OMG
    oh my GUCCI...pasni jai tuka
    Oh Mydin~
    yg penting ukur dibdn sdiri..kemampuan dan ke"riak"kan adelah hak milik setiap insan :P

    ReplyDelete
  15. ptpt tippppo biasa lah dgr.
    wahh brand ke tak janji bole pakai selesa. cpt ery beli gitar!

    ReplyDelete
  16. sy pun tak kisah.. kdg2 beli bundle jer.. hehe..

    ReplyDelete
  17. eeeee... sgt kerek ok that person...!!! aku pon de gak sorg membe nie... selaloo pndg bende yg brand jek... pendek kate die pndg sebelah mata jek kalu mend2 tue xde "name"... haiya, sgt berlagak ok... hais...

    ReplyDelete
  18. ok lah tu leh jugak jawap dari x dapat jawap langsung.. :-)
    hahaha..
    maybe makan banyak sangat kot..:p

    ReplyDelete
  19. @nursarah
    kalo aku, dah berkenan sgt, baru la beli kot
    tu pun bukan kenan sbb brand tp mgkn sbb design
    hoho

    ReplyDelete
  20. @aiza
    haha
    sebab tu i mention RAMAI
    bukan semua
    so harap faham ek? :)

    ReplyDelete
  21. @Abyss
    kahkahkah
    lantak die lah
    yg penting cara die sgt kerek ok?
    hohoh

    ReplyDelete
  22. @ProfHariz
    depends pada barang laa
    kalo stakat pakaian, ko bukan nak pakai lama mana pon kan?
    haha

    ReplyDelete
  23. @ard
    yupp
    elektronik mmg kene fokus lebeh
    sbb brg cpt rosak, rugi
    kan?

    ReplyDelete
  24. lecturer cam tu pun ade ke?

    ish ish ish.....

    ala kalo nk d bandingkan brgan branded, kdg2 yg xde brand lagi lawa... kalo beli yg ori, harga ratus2 , riban2...kdg2 yg x ori harga bwh 50 lagi nmpak ori....

    ade ape pada nama? sekadar satu tag menyatakan milik siapa aje...
    huhuu

    ReplyDelete
  25. wakakakakaka

    branded item? macam sengal jeh aq usha sesape yang pakai branded2 nih...

    setuju ngan ko... kalau dah kerja sendiri pakai sendiri beli sendiri baru terasa enaknye... ngeh3

    ReplyDelete
  26. hello.....feel free to visit my blog page! It's all about fashion vs life...

    http://bysandraazwan.blogspot.com

    Kalau seseorang individu itu mampu untuk membeli 'branded items', itu merupakan sedikit penghargaan yg dicurahkan keatas dirinya yg telah bekerja like 'so hard'...just give yourself a little rewards! Peace

    ReplyDelete
  27. ehemmm...ehemmm...
    kalau orang kaya pakai barang tiruan pun tetap cakap pakai branded...
    kalau kita pakai ori pun tetap orang cakap tiruan...menyampah betulll...
    kalau macam tu lagi elok kalau pakai tiruan terus...hahaha
    betul tak ery?

    ReplyDelete
  28. benda2 macam ni tak penting pon pada jenama..cukup kalau kite selesa nak memakai..jgn sampai membazir untuk benda yang kite leh jimat. :P

    ReplyDelete
  29. @Aizat Shafiq
    aku tak suka la brg branded ni
    even tiruan pon
    sumpah
    hahaha

    ReplyDelete
  30. @pakeri
    yupp betol!
    biar selesa pd kita dah la kan

    ReplyDelete
  31. barang branded...rege lam rat2 riban2 tuh..membazir kot kan...

    ReplyDelete
  32. @Ery Farieha Ehh lamalah gadis afrika.. biar mahal skit tapi berkualiti.. cuba ko beli t-shirt dekat uptown dan dekat butik body glove.. selepas ko pakai 1week apa bezanya? hehehe :P

    ReplyDelete
  33. uish mmg kerek gila lect tu. kalau setakat forever 21 ke topshop ke ok la lagi ni gucci bagai. melampau gilaaa. haha.

    tp i ada satu mslh besar kat sini, i slalu rasa tk confident kalau jalan tk pakai branded stuff. at least one branded stuff ok la. kena ubah mind setting kot cmni ?

    sbb i tk suka bila org ckp i berlagak semua.padahal i pun tatau nak buat apa. maybe u boleh buat entry how to look and feel good even if you're not wearing any branded stuff ?

    hehe request ni :P

    tp agree with u, bab gadget mmg kena cari yg branded sbb nak pakai lama. :)

    ReplyDelete
  34. @ProfHariz
    huh budak ni mmg nampak cam suka brg brand
    hahahaha
    weh elok je baju aku da bertahun guna beli dr uptown???

    ReplyDelete
  35. @hudhud
    ahahahaha
    tutorial pulak dah.
    malu lah i
    kahkahkah

    ReplyDelete
  36. aku pakai baju pasar malam je T__T sbb lg x confident pakai branded2 :P

    eleh, lect tu makan gaji duit kita juga , over lh dia tu bluuekk, kalau aku ada aku sound je eh xkan puan/tuan tak pernah pegi mydin beli brg dekat sana. same jgk tu brand juga :P

    ReplyDelete
  37. @Liyana Lunia.
    ahahaha
    tau xpe
    mydin pun brand gak kan?
    ngeh3

    ReplyDelete
  38. Takdelah smpai macam tuh.. Bagi saya kualiti lebih penting dari kuantiti tak begitu cik ery?

    ReplyDelete