(: Facebook Page :)

Please scroll down for link exchange ;)

Tuesday, November 30, 2010

Tiada Lagi ......

Hye. Salam Selasa.
Entah macam mana boleh dapat idea nak update. Sabtu hari tu aku dikejutkan mak aku sebab nak ajak balik kampung belah ayah aku kat Batu Pahat, Johor. Aku pun ikut je lah tanpa banyak kata. Haha mamai kot. Lagi pun aku bongsu, aku je la yang mak abah aku nak bawa ke hulur ke hilir. Hehehehe.

Dah siap semua, nak pack barang masuk kereta, tengok abah aku tengah masukkan kucing-kucing (5 ekor) dalam kereta. Abah aku nak buang, atau erti kata baiknya, nak tinggalkan kat tempat lain. Reasonnya, sebab lately, kucing-kucing aku tu banyak pulak buat hal ; berak dalam rumah lah, berak atas katil. So mak abah aku fed-up. Sedih jugak aku tengok mereka nak ditinggalkan kat tempat lain. Aku tau, mak abah aku pun rasa camtu, tapi kalau dah tak mampu nak jaga, macam mana kan? =____=

Kucing mana reti duduk diam dalam kereta. Even dah masuk kotak pun, dah tertembus kotak tu. Ketakutan lah mereka dalam kereta sementara mencari tempat nak tinggalkan mereka. Tak sampai lagi tempat sepatutnya, seekor kucing dah tercirit dalam kereta. Ahh pulak! =____= Tercirit ketakutan kot. Then, abah aku terus berhenti dan tinggalkan mereka kat situ sebab bau busuk sangat. Semua tak tahan.

Tempat yang ditinggalkan agak jauh dari kedai makan. Sedih ! Siyes, syahdu sangat. Ni 1st time kot aku buang kucing, selama ni kucing aku banyak hilang je, atau pun bagi orang. So takde la rasa guilty sangat. Bila dah tinggalkan kucing-kucing tu, masing-masing macam terkenang nasib kucing-kucing tu. Aku doa sangat-sangat, mereka baik-baik aje. Mereka semua dah besar, dah pandai carik makan, insya-Allah. Aku jugak berdoa moga-moga meninggalkan kucing tu bukan satu dosa. Kami dah menjaga yang terbaik untuk mereka. Kami pun ada tinggalkan makanan untuk mereka, harap mereka boleh survive =")


anak Popok (4 ekor) masa kecik-kecik =')
3 ekor dah diberi kepada orang untuk jagaan. 
anak Ayu (4 ekor) masa baru beberapa jam =')

tinggal kenangan. 
  • Tiada lagi penyambut tetamu bila kami pulang dari mana-mana.
  • Tiada lagi bunyi "meowww" yang selalu menceriakan hari.
  • Tiada lagi tempat untuk membelai. 
  • Tiada lagi tempat melepaskan bebelan.
  • Tiada lagi bila kau tengah jalan, ada yang menerkam kaki kau tiba2 dan kau pun menjerit.
Tiada lagi. Tapi yang pasti, masih ada sayang dan suka aku pada kucing. Sekian.




rindu mereka ='(
aku harap takde yang komen dengan blaming us.
don't need that =__=

70 comments:

  1. hr tu aku nmpak org belasah kucing..jahat dow

    ReplyDelete
  2. aku pun rasa bersalah jugak klau buang kucing .. tapi nak wat cane klau dah x boleh nak jaga =( .. aku ada buang jugak sekor kucing ari tuu .. dah besar kucing tuu .. harap2 baik-baik jugak

    p/s : jangan buang kucing yang masih masih kecil .. kesian ! =(

    ReplyDelete
  3. tinggal elok3 tak pe. jangan buat tak elok kat diorang. :)

    ReplyDelete
  4. kesiann kan? tp nak wat cane nak mrh pun dia bukan ada akal cam manusia, tp x larat woo, aku fhm perasaan ko n parent ko. so xyah la guilty tauu :)

    hope kucing kucing tu boleh survive :(

    cm aku pun sebenarnya nak je bg org chibi tu kalau dia buat hal. tp x bole la :( sedih kalau xde kucing sunyi je rumah :(((((

    ReplyDelete
  5. wahhhhhhhhhhhhhhh~
    comeyny tucim tu...
    meh buang cni..!nk!

    ReplyDelete
  6. wahhhhhhhhhhhhhhh~
    comeyny tucim tu...
    meh buang cni..!nk!

    ReplyDelete
  7. selalunya macam tu la.. kalau dah besaq memang macam tu.. umah tok yana banyak gak kucing.. tapi selalu buang kalau dah suka membuang rata2

    ReplyDelete
  8. ciannye..taknak blaming ko...

    tp kan, kalo ko carik kt forum2 ker, mmg ramai sgt org nak kan kucing...siyesly...akak aku punye kucing siap ada org nak beli lagi...

    ReplyDelete
  9. @Zqah Ismail
    sebab tu la tak dibuang dari awal.
    tunggu mereka besar dulu.
    huhuh

    ReplyDelete
  10. @Liyana Lunia.
    bagi orang takpe weh
    tapi kalau tak bertuan, lagi sedey
    uhukss

    ReplyDelete
  11. @ahsfantasy24
    dah selamat buang kat tempat lain pun
    wuwuwuw

    ReplyDelete
  12. huhuhu.. mak aku pernah cuba kasi tinggal kucing kat pasar malam. tapi selepas tuh ada perkara yg buruk berlaku. kucing2 tu kena makan anjing.

    ReplyDelete
  13. @nur hidayah isa
    dulu aku dah iklan kan?
    tp tak semua orang amek.
    dan keputusan buang pun tiba2 je.
    huhu

    ReplyDelete
  14. alaaaaa nape buang? sedihnye. shaz punye aritu mati lagi sedih sobs sobs :(

    ReplyDelete
  15. perghhh... sedih siott.... aku nak amek, tapi kalau aku bela kucing tak dpt nak jga sebab xde orang kat umah aku gak dan aku tinggal hostel... wades...

    ReplyDelete
  16. alahai..sedih lak baca...huhu

    sabar tau ery...harap semua kucing tu ok...


    Jom guling-guling disini pula:

    Azrul Hisham -My Real Life

    ReplyDelete
  17. kesiannye kucing2 tu.... waaa... mak I pun penah buat mcm tu dlu sbb x tahan kucng tu wat hal... sedih kan? tp pape pun sabar eyh ery :) mesti dorang bley survive life dorang punye :)smile smile~

    ReplyDelete
  18. @shazzy :)
    uhuhu dah bgtau kan reason kat atas? =(

    ReplyDelete
  19. kaw bela kucing online la
    kaw carik
    hahaha

    ReplyDelete
  20. buang kucing besar mana?still menyusu ke?

    ReplyDelete
  21. @safiyyah osman
    kan dah cakap mereka dah besar
    tak menyusu dah

    ReplyDelete
  22. dulu mmg suka bela kucing tapi skunk dh tak bleh,sibuk sampai tak terlayan kucing tu....:)

    btw kalau dibuang ditempat yg dia bleh hidup takpelah.jgn risau....:)

    ReplyDelete
  23. alahai...sedih abg eq bace entry ni...
    takpe ery, kita sama2 doakan semuanya sihat2...
    kucing ery skrg mak abg eq jaga...dia tak nak bg abg eq dah...dah sayang lak dia kat 2H tu...

    ReplyDelete
  24. kesiannya kucing tuh. semoga kucing-kucing tuh bleh survive dan ade orang yang baik hati untuk ambil mereka.

    Latest Entri : Bahagia Bapa Dipenjarakan

    ReplyDelete
  25. @eiela
    tu laa
    harap sangat ada orang baik hati nak bela
    huhuhuh

    ReplyDelete
  26. seBRUTAL-BRUTAL ko ni pon ade jugak sikap penyayang terhadap haiwan kan??gud2.. :) saba la eryy...

    ReplyDelete
  27. ayah aku pernah buang, lepas tu dia datang balik rumah.. :D

    ReplyDelete
  28. @hamzah ian
    kau xyah gtau banyak kali
    aku tau dah
    hoho

    ReplyDelete
  29. @..hizamirahim..
    entahh
    mungkin sbb semua tu adik beradik
    so buang pon same2
    uuhuhu

    ReplyDelete
  30. @~eZmALiZa~
    ahaa!
    aku sayang gila kot kat kucing
    wuwuwuw

    ReplyDelete
  31. @Hasrol Nizam
    buang dekat2 mmg diorang datang balik
    ni buang jauh dah
    huhuhu

    ReplyDelete
  32. aish sedihnya. dulu pernah ada kucing, lepas tu tinggal macam tu je masa pindah rumah. sedih. sejak haritu tak sanggup nak bela kucing lagi. tapi still suka dan sayang pada kucing

    ReplyDelete
  33. takpe.buang jer jgn pikir.pandai la dye nak idup.tapi kalau buang kat pasar pon akey.so tak yah la risau.^_^

    Terkini: Pakar IT Zaman Teknologi Tinggi | Apelah Dosa Aku Dapat Kawan Macam Kau Nie | Besok Kau Dah Tua Kau Tahu La

    ReplyDelete
  34. WAAAA COMELNYE..AKU SUKE KUCING ... ERMM TAKPE, BANYAK LAGI KUCINGF JALANAN RUMAH AKU NI..NNT AKU BG SEPOLOH KAT KO..

    ReplyDelete
  35. buang semua ke??kalo ske kucing bela la sekor je..huhuhu..siannye kucing tu..

    ReplyDelete
  36. @✿....rossa alina....✿
    tak leh gak
    sbb mereka ni kalau takde geng nanti mereka lari jugak
    huhuhu

    ReplyDelete
  37. Errrrr... Tidak mengapa nanti bela lain kucing bila dah betul2 ada masa okeyhhh :)

    http://profhariz.com

    ReplyDelete
  38. kalau hidup, berani tak bagi aku?

    ReplyDelete
  39. @elmog
    berani je
    lebeh rela bagi orang dari buang tak tentu hala
    :(

    ReplyDelete
  40. alololo..siannye dorang.. len kali bg aku.. :)

    ReplyDelete
  41. kesiannya. cb ada bela kucing jugak.

    ReplyDelete
  42. nape buang?? huhuhuhuhu..kalo kte nk amik kucen tu :((((

    ReplyDelete