(: Facebook Page :)

Please scroll down for link exchange ;)

Thursday, August 12, 2010

Beza Migraine dan Sakit Kepala.

hye. salam Khamis.
hari ini seharian aku sakit kepala, dari pagi sampailah dah lepas mandi malam tadi. pagi tadi semua kelas aku lenjan tak pergi. sumpah, kepala rasa berat sangat! disebabkan tak nak orang sangka aku sengaja ponteng kelas, aku terus mesej coursemate aku bagitau aku kena migraine. 

ayu je kena migrain. aku da cam nak gila kot kena.
bayangkan je lah dari pagi kena migrain, aku puasa pulak, nak makan ubat tak boleh, jadi aku tahan je la sampai berbuka tadi. petang tadi pulak panas terik, ya Allah Tuhan je la tau camne aku sakit tadi. dulu, aku selalu cakap, aku "sakit kepala" je bukan migraine. tapi aku kerap kena sakit kepala, sampai kawan-kawan aku pun tanya, "ko ade migraine ke ery?". aku jawab, "tak tau la ni migraine ke sakit kepala biasa je." tapi bila dah selalu sangat kena, aku memang anggap aku ada migraine. tapi tak pernah check doctor pun.
dan lalu dengan rajinnya, aku pun google lah "Beza migraine dan sakit kepala". ni antara info yang aku dapat :




sumber : Info Sehat

bila tengok-tengok, aku ni macam sakit kepala ada, macam migraine ada. aih. mana satu deh? sebab aku migraine takde la sampai rasa nak muntah mual bagai. tapi, cuba usha bahagian faktor tu, bahagian migraine, point last sekali, "sebelum atau selepas haid". yess it is. lepas maghrib tadi memang aku kena period pun T____T dan itulah punca aku kena migrain. uhuhu. dan sekarang baru lega migraine aku. haish.



esok dah Jumaat.
yeayyyy!

33 comments:

  1. aku rase ak skt kepala sebab tekanan cz tiap2 ptg sskit..huhu..

    ReplyDelete
  2. hukhukhuk
    lps ni klu ko sakit kepala ke pening ke migraine ke ko makan je aktifast

    huhu aku ade migraine
    tensen btoi klu kne

    ReplyDelete
  3. @Huda Luna
    mmg la nak makan
    tapi puasa lor
    so tahan je la seharian
    huhuhu

    ReplyDelete
  4. better ko check doktor dik oii..tak psl2 makin teruk t..

    ReplyDelete
  5. toksik dan angin terlalu banyak dalam badan sehingga naik ke kepala.. tu sebab migrain.. bertambah lagi mengamalkan perubatan kimia dan tidak jaga makan.. elakkan minum nescafe.. tak pun tukar je ke kopi radix hehe

    ReplyDelete
  6. @Syafrizal
    toksin?
    angin tu mmg ye byk
    hohoho

    err jarang skali kot minum nescafe

    ReplyDelete
  7. migrain ne lag teruk dr sakit kepala.
    biler kena rase nk hantuk jer kepala kat dinding kan?
    jgn lpe mkn ubat yer ery..

    ReplyDelete
  8. aku lately pun mcm kena migrain. sebab byk lebih kat kolum sebelah kanan tu je.. err..

    contoh dia tanda2 sblum sakit kepala tu..dpt agak dh bila nak kena..

    7 ogos, 23 tahun lalu aku dilahirkan

    ReplyDelete
  9. migrain bahaya ..
    tanya yang pakar la.. tak boleh harap sgt info dlm media2 ni.,.

    ReplyDelete
  10. oooo...aku neh migrain kot sebab sakit sebelah je..slalu kena bila panas2..wah rasa mcm kepala nak botak je sebab aku tarik2 rambut..sakit gila kot..tq ery share info yg aku malas nak google..haha.

    ReplyDelete
  11. mui slalu dapat migrain je sbb makan coklat banyak.hhuu T-T

    ReplyDelete
  12. Meh aku buat mri brain untuk ko. hehe~

    ReplyDelete
  13. lapar.. gua lapar dan saket kepale.. hoho.. kene buke pose ni..

    ReplyDelete
  14. nampaknya ko sangat migrain sebab status facebook ko dan wallpost ko dipenuhi dengan perkataan migrain :P

    cepat sembuh!

    Satio - Telefon Bimbit gua terbaru ;)

    ReplyDelete
  15. wah, gud info.... aku dlm kategori migrain nie... hehehhehheh.. xpernah jumpe doktor n mkn ubat....

    selaloo cube utk tido or muntah.....

    hehehhehe

    ReplyDelete
  16. @Mohd Adziim
    meh buat meh
    kot2 ade masalah ke ngn otak aku
    huhuhu

    ReplyDelete
  17. @Privacy_Resident
    hahaha
    memang pon
    tensen doh kena migrain ni

    ReplyDelete
  18. migraine memang menyakitkan ==' terutama kalau nak period huuu

    ReplyDelete
  19. thanks for this ery

    now confirm wani migrain hahah

    ReplyDelete
  20. alhamdullilah, tak pernah jadi macam tu

    ReplyDelete
  21. i kalau kena cahaya matahari atau panas, mesti sakit kt bhgn blkg kepala, sblh kanan. confirm punya ah. migraine ke apa tu ek? huhu

    ReplyDelete