(: Facebook Page :)

Please scroll down for link exchange ;)

Tuesday, January 4, 2011

Mini Gath @ Midvalley | Muhasabah Diri.

Hyeeee! Salam Selasa.
Entry pertama dalam tahun 2011. Hehe. Jumaat lepas, Joe ada organize mini gath kat Midvalley. Memang last minit gila mini gath ni, one day before that, means hari Khamis, baru Joe ajak and buat entry. Lepas tu ramai lah yang frust kan sebab tak dapat join. Salahkan Joe. Keh keh. Tapi betul lah kan, kata pun "mini", so kalau ajak awal-awal tak la jadi "mini", jadi "big" nanti. Hehe. Mula-mula tak plan nak pergi pun, tapi pagi tu tiba-tiba rasa nak pergi. Tapi pergi belah pagi je lah, sebab petang ada hal. Pagi tu pergi Midvalley dengan Joe naik Joana dia taw. U olls jangan jeles ok? Ahaks! >___< 

Pagi tu berapa kerat je ada pun. Main bowling dengan Joe, Kak Haniz dan anak-anak. Tu je. Ila ada jugak pagi tu tapi tak main. Sebenarnya sebelum pergi tu, aku semalaman tak tidur, tapi gatal nak bowling jugak. Hasilnya? Memang Top Scorer dari bawah, kalah dengan anak Kak Haniz. Kah kah. Maluu sey. Lepas dah bowling, datang lah si Azrul, Mili, Munsyi, Arina dan Izma (eh Izma eh nama? Sorry kalau salah) Lepas tu bergambar sikit-sikit, terus balik. 

Bersama Mili. haha comel kan dia? ;) Ni betol cam kembar sebab tema warna sama. Haha [Credit to Mili]
Gadis yang hadir pada sesi pagi. [Credit to Mili]
Dari kiri : aku, Mili, Arina, Izma, Ila & Kak Haniz.
******************************************************************************
Kisah Muhasabah Diri. Lately, aku sedar satu perubahan pada diri aku. Perubahan ke arah tidak baik. Dulu, aku ni jenis kalau orang bergosip ke apa, aku just dengar dan angguk je. Tak ada la nak join sekaki bergosip atau kata lain, mengumpat. Tapi sekarang, Astaghfirullah, memang aku terjebak sama dengan perbuatan mengumpat ni T_____T 

Tadi, aku macam tiba-tiba muhasabah diri dan insaf lepas gosip-gosip pasal seseorang ni. Bila fikir, apesal la aku dok beria mengumpat dia, padahal dia langsung tak buat apa dengan aku. Kacau orang lain pun tak. Dapat pulak yang diumpat tu, orang kita kenal atau senang kata, kawan sendiri walaupun tak la rapat mana. Tak rasa guilty ke? T___T Aku ada tweet macam ni tadi, 
kalo kita buat benda tu tp dok ngata org, mmg hipokrit lah. kalo x buat pun, x mustahil kita akan buat sbb asyik mengata org.
Aku cakap dari pengalaman. Bila kau dok mengata orang, 1 day tak mustahil kalau kau buat apa yang kau umpatkan tu. Walaupun pada masa tu kau tak buat, tapi masa depan lain ceritanya. Dulu, ada orang beria mengata pasal aku, tapi dah lama-lama, aku tengok, dia buat apa yang dia umpatkan, malah lagi teruk.  

Satu kita mengata orang, 10 kena dekat kita balik. "What goes around comes around", memang berguna lah lagu Justin Timberlake ni. Siapa nak kena ngumpat? Tak nak kan? Walaupun kita kata mulut orang kita tak boleh tutup, tapi sedaya upaya lah mengelak dari diumpat dan mengumpat. Dan memang tak ada manusia perfect dan kita bukan favourite semua orang, nak dipuji-puji selalu. 

Konon kau kata, dia ngumpat aku, aku dapat pahala. Lepas tu, kau pulak ngumpat orang, hilang balik dah pahala tadi. Tak nak la macam tu kan? Jadi, diamkan aje. Kalau betul orang tu buat salah, tegurlah kalau berani. Kalau tak, berkata lah dalam hati atau berdoa semoga dia berubah. Ni untuk sesi muhasabah semua orang, bukan aku je. Manusia tak lepas dari melakukan kesilapan kan? Ucap Astaghfirullah al-Azim kalau kita terbuat dosa dengan Allah. 

Sekian dari aku. Ok thanx byeeeee ! (lama tak buat entry serius okay. keh keh)


kat rumah sekarang.
Selasa, Rabu takde kelas.
jangan jeles ;)

42 comments:

  1. waaaaa..bestnya..anon nak join jugak gather2 ni..huhu

    ReplyDelete
  2. Astaghfirullah al-Azim.

    tibe2 aku rse insaf skali.
    =.="

    ReplyDelete
  3. insaf gak,, huhu,,
    terlibat dalam gosiping petang tadi..
    oh tidak..

    oh XOXO!! Blog Gosip Terpanas

    ReplyDelete
  4. huk3!!! sapelak izma tu...dah mcm name aku lak...walopon name aku urup E...tp bunyik dye Izma...hahaha....

    I wish it was me..but definitely wrong! hahhaha... :D

    ReplyDelete
  5. wah.
    zami baca sambil kerut2 dahi sbb serius.
    huhu.
    XD

    ReplyDelete
  6. ADA EH??? HUHU.. SELAMAT BERKENALAN TAW.. DARI SAYA.. BOY

    cara nak membesarkan ehem2

    ReplyDelete
  7. hoho ngumpat ni macam dah jadik perkara biasa..aku pon selalu gak..oppsss..eheh

    ReplyDelete
  8. Astaghfirullah al-azim.... insaf jugak.

    ReplyDelete
  9. shing shing , ada nampak sinar sinat kat entri kau ery , kihkihkih

    ReplyDelete
  10. ahaha. yeaa what goes around will comes around kan. so gnlah kite terjebak. kehkehkeh *men tibai je aku cakap, padahal taktau cite pon*

    ReplyDelete
  11. huhuh insaf2

    tp mmg kdg2 xleh elak
    huhuh

    ReplyDelete
  12. boleh aku pinjam bag ko? damn! bag impian ku T_____T

    ReplyDelete
  13. huhu..
    menyumpat ni memang sedap je
    once kita start susah nak stop.

    ReplyDelete
  14. asek ade gath jeee.
    jeles takdapat join T_T

    ReplyDelete
  15. @tia
    aku betul insaf weh
    sebab ni bukan diri aku
    T____T

    ReplyDelete
  16. @nur hidayah isa
    haha ko memang
    nampak je diam tapi gosip, amboiii
    :P

    ReplyDelete
  17. kadang2 ngumpat ni bes jugak . kalo dah geng beria . kite pon jadi beria . HAHAHA :)

    pape pon kdg2 lepas terngumpat . baru nak nyesal . ish2. same2 la kite igt meningati sesame manusaia kan ery . heeee~

    ReplyDelete
  18. @Aus MeLankoLik
    aku serius ni
    serius
    (sambil buat muka serius)

    ReplyDelete
  19. @ika honey bunny
    haha tak perlu tau cerita
    tp kisah umpat mengumpat je
    semua org penah alami kan?

    ReplyDelete
  20. @Huda Luna
    haha
    aku akan cuba utk elak
    korang gosip aku angguk2 geleng2 je
    :P

    ReplyDelete
  21. @maiMOONyet
    hahaha
    yeke?
    ala murah je RM30 je
    xla sampai 50 pon ;)

    ReplyDelete
  22. @noorafzan
    kan?
    tapi akan cuba jugak utk stop
    wuwuwuw~

    ReplyDelete
  23. Kena kat batang hidung skali. adeh. takmau dgr gosip2 dah :P

    ade gak linkku walau gamba xde :)

    ReplyDelete
  24. Whoever gossips to you will gossip about you..hehe.

    ReplyDelete
  25. @MuNsYi SaMa
    kahkah munsyi main2.
    insaf betol2 la!
    hahahaha

    ReplyDelete
  26. @joegrimjow
    serius!
    bab dpt naik joana tu lg serius!
    :P

    ReplyDelete
  27. mili tu apehal muke die camtu je lol

    ok berbalik kepade topik,
    pada aku la kan, sebab aku banyak buat entry mengutuk, (tak bermakne aku terase lol)

    blog tu ialah tempat aku berceloteh, ruangan untuk aku mengingatkan diri sendiri dan jugak org lain sbb sebenarnya apa yang aku tulis tu aku buat hahaha. So bila org baca, org komen, orang akan mengata aku, jadi aku takkan buat benda tu

    Itula fungsi blog aku :P

    ReplyDelete
  28. @ARC™
    err aku bukan cakap pasal dlm blog
    tapi gosip2 dgn org lain.
    mengumpat dengan mengata ni lain.
    hohohoh

    ReplyDelete
  29. alhamdulillah. semoga twitter kite bersih dari kata2 mengeji org yg kita tak kenal dengan diri sendiri.

    ReplyDelete
  30. huwaaaaaaaaa.....bila aku nk abis P ni???

    ReplyDelete
  31. u n mili so comell la..nice

    ReplyDelete