(: Facebook Page :)

Please scroll down for link exchange ;)

Thursday, March 25, 2010

Isu duit "kelik-kelik". Halal ke?

"jauh kau pergi meninggalkan diri ku
di sini aku merindukan diri mu"
haishh jiwang pulak petang2 yang sayup.. yang mendung seakan-akan mau hujan ni (dh hujan dh)... ohh mmg sedap layan perasaan time cenggini. lagu ni ditujukan untuk room mate aku, Lyana Ayano Naza (bkn name sebenar tp name FB je, alamak terpromo lak) dah balek umah meninggalkan aku seorang diri. sobbsss. tapi takpe, malam ni boleh lepak dengan geng So Panass !
back to topic. hah. tgk tajuk entry pun tau dah kan? heh. tu laa, aku mmg tak reti wat tajuk2 yg mencetuskan kontroversi, yang buat ramai org tertarik. maaf, saye takde aura itu +_____+ persoalan yang ditujukan adalah : Halal ke duit hasil kelik-kelik ni sebenarnye? okay. aku tau yang blh menjawab soalan begini hanya pd mereka yang benar2 tau. tak boleh suke suki nak jawab "halal kot", "tak halal kot". 
bak kate pepatah, 'pipih tak dtg melayang, bola tak dtg bergolek' (ehh betol ke?kalo slh btlkan +___+) , korang rase kelik-kelik ni bukan 1 usaha ke? bagi aku YE, 1 usaha ! sbb ko nak kelik-kelik mende ni bkn sng. boleh kejang 1 badan duduk diam dpn laptop, cume jari je gerak kelik-kelik sana sini. nak taip kat Chat box lagi. sejam duduk camni pun da mula sakit bahu, sakit mata, letih. kan kan? pengelik tegar mesti setuju ^___^ 
bak kate pepatah TV3 'zaman dah berubah,dunia dah maju' (btl x aku taip ni?heh) so, ramai org buat duit dr blog/web je kan? so, kenape kita tak one of them?
hah. teringat. dulu penah terbace 1 blog jugak isu psl duit kelik-kelik ni. isu kelik iklan non-halal (iklan arak le). sll terjumpe iklan cmni kat blog chinese je. tak penah jumpe lg kt blog malay. komen aku psl ni "No Komen". 
lepas tu lg persoalan die, pemilik syrkt kelik-kelik ni mostly Chinese. hurmm yang ni aku nak komen sikit. sikittttttt je k ^___^ kalo tu persoalannye, company kt lua sane pn mostly Chinese kan big boss dorg? nak tnye sape yang dah keje ni la, big boss korang Melayu ke Cina? ^__^ 
agaknya, persoalan Halal ni nak tuju kat sape ekk? JAKIM ke? sbb mcm nak dpt pengesahan jugak. kang tak psl terguna duit tak halal, hadoii masuk darah daging tu. huhuhuh.
###########################################################
selingan - nak tau sama ada korang jenis BOSSY or FULL with love? okeh, utk LELAKI, tgk tapak tangan KANAN. utk PEREMPUAN, tgk tapak tangan KIRI. tengok jari TELUNJUK & jari MANIS (jari sarung cincin), kalau jari TELUNJUK lebih panjang - BOSSY. kalau jari MANIS lbh pjg - penuh kasih sayang ^________^
tangan betol aku. hah! sah2 jari telunjuk lagi panjang. hehhhh. paham2 laaa. ulalalalala~

29 comments:

  1. aku nak komen kat sini.. setelah dikaji selidik.. aku rase macam terbalik je.. "dunia dan maju, zaman dah berubah kot.. hahha..

    yang penting "1 malaysia"

    ReplyDelete
  2. aku suka ayat ni bila ada petikan sebegini.

    "dalam menggunakan perkhidmatan internet juga sebenarnya kita menggunakan segala anugerah yang Allah berikan. dari pancaindera mata, sehinggalah ke akal fikiran digunakan untuk melaris dan mempromosikan apa yang diniagakan. salahkah kita jika menggunakan kemudahan dan teknologi yang ada untuk melakukan kerja. memang beban dan zahirnya tak nampak dimata seperti pekerja kontraktor dan petani yang membanting tulang 4 kerat di bendang. tapi usaha dan pancaindera tetap digunakan. jangan sempitkan kefahaman tentang islam dan akihrnya umat kita ketinggalan. terima kasih".

    ReplyDelete
  3. erk yg ni aku ada terbaca kat ne ntah, if kita suruh org klik, xleh sbb kita SURUH. aku pun x pasti la sejauh mana benarnya

    tapi aku la kan, aku just inform kat owner blog tu, 'digi', 'celcom'. aku x paksa owner tu dtg klik utk aku. tp kalau depa nak klik, nyiru tapak tangan sebaldi besen aku tadahkan

    >.<

    p/s: aku jenis bossy haha

    ReplyDelete
  4. ohoo.
    tp kalo taruk "dg" tu x serupa suruh? tak kot kan, just inform. haha

    wahhh kte geng! ;P

    ReplyDelete
  5. kalau sama panjang macam mana?? T_____________________T

    ReplyDelete
  6. ynn : same ke? haaa equal la tu. hehehe

    ReplyDelete
  7. same pjg..
    maknenye oreo all rounders..
    ehem3 :P

    ReplyDelete
  8. opss, panadol dpt dua2 belah tgn pun jari manis yg panjang.
    hikhikhik

    *penyayangkah diriku ini... tettt

    ReplyDelete
  9. aah.. jari manis sy due2 tgn mmg panjang...

    penyayang?

    emm.. mmg kot, cume tak persan sblom ni

    hehe..

    ReplyDelete
  10. jari manis sy adalah lebih panjang dari jari telunjuk

    ReplyDelete
  11. dh 2..
    ak ni bossy la erk..
    huhu

    ReplyDelete
  12. miahahaha
    btol laa
    annys,ko bossy mmg aku percaya
    wakakakakaka

    ReplyDelete
  13. alamak..ai penuh kasih sayang upanya..suka2..hahah..

    ery!shawls da sampai..cantik lor..thanks sangat2..

    ReplyDelete
  14. baru tahu info ni.. aku ni penuh ngan kasih syg..

    P/s: mana ko dapat info ni?

    ReplyDelete
  15. hans: hahaha kompem je ko ckp :P

    vio: aicehhh suke nye die :P hee bagus2 da smpi

    misz manja: dpt mase g ceramah hari tu. hehehe

    ReplyDelete
  16. aku belum penah cash out g. tapi once aku da cash out igt nk wt beli brg je. xdela masuk dlm darah daging kan (^_*) aku bossy! muehehe

    ReplyDelete
  17. weh, kalau jari tu sama pnjg pe mksdnya?

    ReplyDelete
  18. masa isi form nak buat nuff dia ada tanya sama ada nak ke iklan alkohol ade? so aku tick NO.. aku punya nuff ni kira halal la kawan2.. sebab mg xde kua pun adv yg haram..

    ReplyDelete
  19. pernah terbaca somewhere... iklan pay-per-click mcm nuffnang ni hanya akan jadi haram bila kita setuju mahu siarkan iklan arak dan seangkatan dengannya.

    other than that... rasanya klu stakat siarkan iklan promosi pra-bayar or whatever rasanya ok kot...

    aku pun ada nuffnang jugak, dan kita sendiri boleh tentukan iklan jenis macam mana yang boleh nuffnang siarkan. so rasanya tak ada masalah la kan?

    ReplyDelete