(: Facebook Page :)

Please scroll down for link exchange ;)

Tuesday, May 25, 2010

Rahmat di wajah kita, Haiwan nampak.

hye. salam Isnin.
sejak anak kucing aku hilang dan mati hari tu, aku takde lagi cerita pasal kucing kan? kali ni, aku nak kenalkan 4 ekor kucing yang masih setia dengan rumah kami. ni semua kucing dewasa, dah matang. takde anak kucing. TAPI bakal ada anak kucing lagi sebulan mungkin? haha! harap-harap tak hilang lagi T___T
1. Su
sebab ape name Su? sebab putih macam Susu.(cuma skrg da kelabu sikit sebab da lama tak mandi. haha) Su ni dijumpai oleh kakak aku mase tahun 2006 macam tu. jumpa Su tengah sesat. mase jumpa, kakak aku ingat Su ni betina, sebab tu jugak la name die Su. sekali bila melihat muka, badan yang besar & gagah, dan nafsu (takde kucing mengorat), kakak aku pelik. dan sebenarnya, Su telah dipotong telurnya dan juga kemaluannya. sebab dipotong? selalunya orang potong sebab taknak dia pancut merata. huh. kesian. hilang dah 1 lumrah hidup dia. sebab tu la kot Su lari dari tuan die, kejam! haha. dan sebab itu jugak lah kot Su masih setia dengan family aku. mesti teriau tuan die yang lama sebab Su bukan kucing sebarangan. mesti tuan die beli punya. dan kami dapat Su free je. haha!
tengok! bulu lebat kot.aku pn xtau Su spesies ape. tapi mmg chantek!
2. Rain
Rain jejaka jantan terhangat! haha. Rain ni pun dibawak balek kakak aku yang satu lagi, dalam tahun 2007/2008 camtu la kot. ingat lagi kakak aku cakap, mase first bawak balek, masa mandikan, tiba-tiba ekor Rain terputus. hoh! aku tak menyaksikan kejadian aku, jadi tak leh bayang. heh. Rain memang jantan yang tak reti dok rumah. rumah hanya tempat untuk makan. haha. maklom la JANTAN. haha! tapi Rain ni paling bising, paling suke mengeoww. huh, tak macho langsung. haha.
besa weh Rain ni, macam Su.
3. Popok
Popok ni datang berduet dengan seekor lagi kucing yang bakal aku cerita nanti, Ayu. mak aku kata, tiba-tiba ada depan rumah. maybe orang buang kot. nak buang mesti la nak buang kat rumah yang bela kucing kan? haha. Popok ni dah pernah beranak sekali ; 4 ekor anak, tapi entah macam mana empat-empat anak dia hilang. T__T uish ko ni Popok, bukan nak jaga anak betol-betol. sedey aku taw. dan sekarang, melihat kepada perutnya, diSAHkan Popok bunting lagi! hahahaha. dan kami syak, bapak budak-budak tu tak lain tak bukan Rain. haha! 
Popok memang jenis kucing yang CENGKUNG.
4. Ayu
Ayu ni faveret aku. haha. pilih kasih pulak aku. die faveret aku sebab Ayu macam kucing yang pernah aku kutip dan mati dulu T____T Ayu ni gemok. hari-hari keje mintak makan ngan aku. bising gak, macam Rain. Ayu ni manja gilaaa. Ayu jugak yang paling nakal tapi paling best nak buat main. yang lain semua bajet macho, bajet cun takmo main-main. Ayu je. (tak Ayu langsung kan?) haha! sebab tu la Ayu jadi faveret aku. hehehe. Ayu ni tak pernah bunting. perghh! menjaga maruah betol Ayu ni. asal jantan nak dekat Ayu mesti marah. haha! garang woo Ayu ni. heeeee.
hololohh comel dan comot.
aku sayang semua kucing. kalau boleh, semua kucing kat kolej aku tu aku nak bawak balik! hahahaha. tapi nanti silap-silap, kucing ramai dari orang. hehe. aku ingat mak aku pernah cakap; dia terbaca dalam kitab, KALAU KUCING MENGEOWW BILA TENGOK MUKA KITA, SEBENARNYA MEREKA NAMPAK RAHMAT PADA MUKA KITA. jadi, sayangilah haiwan dan insya Allah mereka akan sayang kita di dunia dan akhirat nanti ^____^

aku da jatuh cinta kat 1 blog ni. ehem3. hahaha (mood gatal)

77 comments:

  1. wahhh...
    ade kucing nama rain..
    nape nama dia rain??
    ehehe~

    ReplyDelete
  2. kamu macam kawan saya..

    family dia bela kucing byk...

    anak dia ckp..mak lagi sygkan kucing dr anak die..

    hehehehe:)

    ReplyDelete
  3. banyak nya kucheng..
    ni kalau semua lapa serentak..
    penat juga nk layan diorg

    ReplyDelete
  4. mak aku cakap kalau kucing mengiau sebab dia nak makanan.

    ReplyDelete
  5. hehe.. blog ni memang sempoi, pasal kucin ekh :-) comel2 kucin..
    eh tapi ada gak kucin yang dipotong kemaluannya? x mati lak dia? aduh terasa kejam sungguh dunia ini.

    ReplyDelete
  6. eh, Popok tue macam kucing arol lah!
    3 warna erk? hitam, putih, oren?

    ReplyDelete
  7. susu ayu rain popok agagagagga sumpah aku tekekek2 dgn nama mereka sebab mcm comel betul hihi ;p

    ReplyDelete
  8. mak aih, kenapa kucing ko nih dah banyak melalui pengalaman ngeri? kena potong *ehem2 la, ekor terputus la, anak hilang la. ganaz gak ko nih rupanya ery.

    ReplyDelete
  9. alala..comelnyerr..mcm2 nme..
    ayu tuh grg eh??hehe...maruah x tercemar lg..

    hehe...

    eh..btol eh kalo kucin meow kat kite,die nmpk rahmat kat muke kite??

    ReplyDelete
  10. suka main dengan kucing..tambah2 bila boleh menyakat..hahah kelakar ar plak..

    tapi yg tak best kalau kucing tu berak merata..adoii tak tahan!

    ReplyDelete
  11. haha.. kucing2 ko de je yg x sempurna..
    ekor putus la.. tp dyorg x skt ke?? su.. haha.. ak menyaksikan eva membuli dy.. pe pun meow2 ko mmg comel.. cm.. ak.. eh2.. cm kte.. =p

    ReplyDelete
  12. kucing comel...:)

    suka mata popok...tajam gitu...huhu

    ReplyDelete
  13. wena; sbb warne oren. ren=rain. haha!

    butterfly; hehe takdela smpi sygkan kucing lebeh dr anak =P

    ReplyDelete
  14. shasha; hahaha agak arr.

    dila; itu secara logik tp dalam agama itulah yg sebenarnye =)

    ReplyDelete
  15. wadud; sian kan? huhuhu

    yana; ahaha knp takot? =P

    ReplyDelete
  16. arol; haah. hitam,puteh,oren

    ynn; hahaha mesti la comel

    ReplyDelete
  17. aidi; asal lak aku yang ganas? huhuhuh

    ullyana; haah. mak baca dalam kitab =)

    ReplyDelete
  18. fitri; haha kucing aku x berak merata. tu aku suka =D

    annys; tah, macam x je. haha

    ReplyDelete
  19. starsyea; hehehe sume pon comel =P

    ReplyDelete
  20. kucing mengeow setiap kali tengok aq...

    hahhaa terutamya time bagi makanan... hah? apekah tandanya? wakakka

    ReplyDelete
  21. kaizen; maksudnya, die tau sape yg bg die rezeki =)

    ReplyDelete
  22. aku suka kucing putih yg 1st tu sbb minat bulu lebat....haiwan sajelah.

    ReplyDelete
  23. adziim; hehe die mmg plg chantek pon

    ReplyDelete
  24. jatuh cinta kat belog sape?
    ekekeke..

    ReplyDelete
  25. manyaknya kucing..meow meow nk follow..

    ReplyDelete
  26. ery , aku rase kan , ciri2 aku dan rain same , hahahak .

    ReplyDelete
  27. uih..
    Su tu memang comel..
    meoww..

    ReplyDelete
  28. owh suke kucing ek ery? neyh mesti penyayang neyh.. hihihi

    ReplyDelete
  29. dah tuh, xkan aku plak yang ganaz? adeihhh

    ReplyDelete
  30. soclose; tu x la byk kot. 4 je. hehehe

    hafiz; mestila comel. hehe

    ReplyDelete
  31. aus; ko boleh la geng dgn rain. haha

    afzan; su besar =P

    ReplyDelete
  32. nikon; mstla penyayang. hihihih

    aidi; kucing aku la yg ganas. xde kene ngene ngn aku. =P

    ReplyDelete
  33. yang popok tu comey nooohhh... hahaha xD

    ReplyDelete
  34. kucing juga mendengar suara jenazah bila di bawa ke kubur..

    ReplyDelete
  35. mai; comey eh popok?ayu comey lg haha =P

    ReplyDelete
  36. betul warna oren = rain, kucing saya pun nama rain dulu, tapi skang dah takda sebab dah mati

    ReplyDelete
  37. tedi; harusla comey. hehe

    AV; holohh siann ko.

    ReplyDelete
  38. meriahnya..
    belum campur tolak kalau ada anak nanti ye..err sekor je jantan?haha..

    riuh la rumah dengan bunyi kucing...

    ReplyDelete
  39. i suka kucen.
    tapi berak dia busuk.
    huwuuu.
    eh. sape berak wangi kan?..haha.

    ReplyDelete
  40. nard; tu la pasal. haha!

    dex; hehehe kucing pn mcm2 ragam mcm tuan =P

    ReplyDelete
  41. ee, comey nye. geram nih.
    nk gigit jeh. haha.

    ReplyDelete
  42. pistonpecah; haah. sekor jantan, sekor x rela jd nyah, 2 betina. hohoh

    nath; haha tamo geget2 meh =P

    ReplyDelete
  43. zack; ehh? hahhaa ayu lg comel =P

    ReplyDelete
  44. banyaknya kucing....aku jaga sekor pon da xlarat. makan, tido, mengiau nak makan balik, tido balik.huhu

    ReplyDelete
  45. kucing nama rain..wow.. tp tak leh blah time ada ekor putus time mandi tu..macam cicak lak leh putus2..

    ReplyDelete
  46. orang yang sayang kucing ni, seorang yang penyayang. ;)) sejak kucing saya mati masa saya tingkatan 1 dulu, tahun 2001, saya terus taknak bela kucing. sebab saya ni takut kucing.

    tu lah satu-satunya kucing yang saya bela.

    ReplyDelete
  47. if kite tido.. n celik mata tengok2 banyak kucing dok berhimpit2 tido dgn kita pulak ape ek

    BroFramestone Blog

    ReplyDelete
  48. heheh :P kucing ku selalu mengeow setiap pagi melihat muka ku sbb nak mintak makan. kalau tak mengeow kang tak dpt makan pulak.hehe

    ReplyDelete
  49. @Hasrol Nizam
    putus sikit je. bukan putus semua. hohoh

    ReplyDelete
  50. @Eciz
    hehee penyayang ek? malu la i =P

    ReplyDelete
  51. i love kucengggggggggggggggggg!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  52. comel gilerrr kucing2 awak! hehe geram betul lah tengok. Teringin gak nak bela kucing... tapi alegic lah.kita ada athma..huhu

    ReplyDelete
  53. kucing aku dah perut besar sebulan lebih. tak keluar2 lagi anaknya. perlu ke aku bedah je kucing tu? @___@

    ReplyDelete
  54. @hBz
    woii kucing bunting 3 bulan laa. bukan sebulan. sabo le. hohoho

    ReplyDelete
  55. dan haiwan akan mendoakan kesejahteraan bagi sesiapa yg berbuat baik kpd mereka..
    jaga kucing tu bebaik..smoga mereka beranak pinak sampai tak muat rumah. ahaks..

    ReplyDelete
  56. @NiZaM Limited
    hah tu la yang aku cuba cakapkan. haha thanx! insyaAllah, selagi boleh jaga, aku jaga =D

    ReplyDelete
  57. comelnya kucing2 awak:) I love their names as well :) Saya ada 15 ekor di rumah, banyak orang yang buang. Tapi puas sangat dapat tolong daripada terbiar mati, kan.. Great post!

    ReplyDelete
  58. @fini mahadami
    wow! lagi banyak. haah best dpt jage dorang =)

    ReplyDelete
  59. betol ke part bila kucing mengeow tengok kita sebenarnyer ade rahmat kat kuta?
    uhukssss..
    blur jap sesaat.

    ReplyDelete
  60. wallaweh.. banyak kucing gak ery ni rupanya..
    hahaha..

    rumah kitorang pernah kucing lebih ramai dari orang. kucing sampai 20 ekor. seronok je tengok time bg mkn. huhu..

    ReplyDelete
  61. salam....hai..
    suka kucing eh..
    same lah..
    jumpe tepi jalan..hehe

    ReplyDelete
  62. salam ziarah.. saya bukan sahaja pencinta kucing, tapi pencinta haiwan. memang selalu kutip kucing terbiar. dlm keta mesti ada spare mkn kucing.

    ReplyDelete