(: Facebook Page :)

Please scroll down for link exchange ;)

Saturday, July 3, 2010

Blogger in Draft ; Stats & Contest Header.

hye. salam Sabtu. 
siapa kat sini pengguna Blogger in Draft? mungkin tak ramai jugak yang tau pasal blogger in draft ni. blogger in draft ada banyak kelebihan dari conventional blogger. macam mana nak switch? just tukar URL http://www.blogger.com ke http://draft.blogger.com. dari blogger in draft lah bermulanya "Template Designer". dulu, conventional blogger takde tapi sekarang dah ada. 
tapi sekarang, blogger in draft ada feature baru iaitu Stats. Stats = Statistics. (semua tau kan?) korang selalu tengok statistic blog korang kat mane? aku selalu tengok kat Nuffnang je, walaupun orang kata tak berapa accurate sebab malas nak explore web lain. keh keh keh. so sekarang ni, aku tengok pada 2 sumber ; Nuffnang dan Blogger Stats.
Stats ada pada tab menu yang sebaris dengan New Post, Settings and so on. 
Korang klik je pada "stats" tu, akan muncul page "overview" di bawah. Overview ni adalah keseluruhan atau rumusan.  
Klik pada tab "Posts" pulak akan menunjukkan ranking post dalam blog korang. yang mana paling hangat! hehe.
ke tab "Traffic Sources" lak. ni dikira macam traffic blog korang mostly datang dari mana. oh dan nampaknya blog aku banyak traffic dari blog Dayah. hehe tenx dayah ;)
and lastly, "Audience". korang boleh observe audience blog korang dari mana, guna browser ape, gune operating system apa. 
ramai jugak audience blog aku dari US and Germany.
uissh ni tetibe rase nak sokong Germany. kahkah.
uihh ada audience dr Netherland. ahh aku benci, sebab ko kalahkan Brazil >____<
###########################################################

ok, dah habis tentang Stats in Blogger in Draft. sekarang aku nak kasik promo 1 contest yang member aku buat. die buat contest header pada blog, macam contest aku dulu. die suruh aku masuk, padahal header aku pun hasil dari contest aku dulu. huhu! nak tau lebih lanjut, korang klik banner kat bawah. 

so, aku cadangkan kepada SEMUA peserta contest aku dulu boleh la cuba nasib kat contest mamat ni pulak. hah kucai, aku tolong promo takde hadiah jugak ke? >_______<  



aku dah decide,
aku akan sokong ARGENTINA !!
yeahh Germany vs Argentina malam ni.
arghh argentina dah kalah 4-0.
lepas ni back to Germany !! huhu >____<





24 comments:

  1. ui.... dah sokong argentina lak... ape daa... hahaha

    ReplyDelete
  2. uiksss bagus ni dah ada stats ..mesti lagi accurate

    ReplyDelete
  3. argentina menang punye..hehehe..teng utk info tu ery..wan tak taw ade bende camtu..hehehhe..

    ReplyDelete
  4. wah. best la . aku x de pun nk explore selama ni. tgk kat nuffnang jgk. huhu.



    germany =P

    ReplyDelete
  5. Owh..baru tahu. X perasan plak bnda ni.
    Trimas2 for the info.

    Sape suh ko byr? aku ajak aku la byr ye dok?Tpi tiket wayang je la.
    haha~

    ReplyDelete
  6. saya langsung tak tahu! tenkiu tuk info draft blogger ye :D

    ReplyDelete
  7. thanks for the info dear. memang berguna sgt2. baru tahu ni tau. hehe ketinggalan zaman betul kan? best lah draft blogger ni. mcm lagi senang nak tgk kan?

    ReplyDelete
  8. thanks 4 da info.. aku pon baru tau gak.. haha

    ReplyDelete
  9. pergh..makin hebat siott blogger..hehe

    ReplyDelete
  10. er.. kat mana stat tersebut???
    dalam blog wadud tarak pown?? huhuhu...
    adess argentina messiku..

    ReplyDelete
  11. aku gune draft tp baru tau sal stats tu. hahha..

    aik dah tukar argentina la plak..ni dah klh, ko nk pilih mana plak? aku rasa better ko sokong yg juara nnti je la..heehhe

    ReplyDelete
  12. @dianna
    haah mmg pon.
    best dr blogger biase

    ReplyDelete
  13. @wadud@duad
    wadud da tuka ke draft blogger blom?

    ReplyDelete
  14. hah tuhla ..zik baru perasan , kat blogspsot nie dah ada stat.. bagus jugak la blogger nie.. improve time to time... :-)

    ReplyDelete
  15. baru perasan stats duk ada kat blogger.haha..thanks :)

    ReplyDelete
  16. heee!! semua heboh pasal stat ... :D

    ReplyDelete
  17. kau dah macam lalang ni derrr.. dah sume group kau sokong kalah semua. hahah!! :D jgnler kau nk amek hati. aku gurau je der..

    ehhhh macam menarik je yg stat tuh!! aku tak perasan punnnn~

    ReplyDelete
  18. @Dakjaat
    besela. bende baru kene la share. heheheh

    ReplyDelete