(: Facebook Page :)

Please scroll down for link exchange ;)

Saturday, December 4, 2010

Berkawan Tidak Mengira Status Itu Kadangkala Mendatangkan Masalah.

Hye. Salam Sabtu.
Errr status yang dimaksudkan bukan status kaya atau miskin, cantik atau kacak, tapi status single atau taken. Bila kata taken ni macam-macam boleh; pakwe-makwe, laki-bini, err ada lagi ke? Gay dan lesbo itu bukan status. Haha. 
Masa nak berkawan dengan seseorang berlainan jantina tu, kau orang ambil tahu tak status dia?
apa contoh "Other" ek?
Mungkin ada sesetengah orang tak ambil kisah. Yelaa, nak kawan je pun, bukan lebih-lebih. Haaa memang betul pun. Tapi kalau aku, aku mesti nak amik tau status dia, lagi-lagi bila berkawan agak rapat. Bila dah tau status dia, baru lah kita boleh behave perangai kita dengan dia macam mana. Kalau kau tak amik kesah status dia, dan kau boleh behave perangai kau takpe. Tapi yang kurang gemar bila kau kacau hubungan dia, lagi-lagi laki atau bini orang. Ambil tahu status orang tu bukannya kau tanya direct kat dia "kau single ke taken?" , haha sangat annoying lah soalan macam tu. Pandai-pandai kau la nak amik tahu macam mana. Grrrr!

Hurmmm. Mungkin tak leh nak salahkan sebelah pihak je kan? Yang pihak dah berpunya tu pun melayan kenapa kan? Betul tu memang betul. Tapi sebagai seorang yang single dan berfikiran waras, tak perlu lah nak kacau hubungan orang. Kau nak ke satu hari nanti orang kacau hubungan kau? Tak nak kan? Walaupun lelaki ni ada kuota 4, tapi bukan senang-senang kau boleh pasang lebih dari 1. Banyak syaratnya dan banyak perkara perlu dipertimbangkan. Kalau betul serius nak buat isteri, rasanya boleh dipertimbang la kot. Tapi yang masalah, bila kau nak main-main je. Kacau laki or bini orang sebab dia hensem atau cantik, sebab dia kaya, kau boleh kikis. Ni yang menakutkan. 

Kau agak bila dah kacau hubungan orang, kau boleh bahagia ke? Aku rasa TAK. Haha membantah keras ok?! Kalau bahagia pun sekejap je kot. Ngeeeee. Suka aku buat andaian sendiri taw. Ini cuma pendapat aku. Dan ini juga berdasarkan pengalaman dan pemerhatian aku. So, aku bukan karang sebarangan. Jadi, bila nak berkawan tu sila la ketahui status dia dan jangan lah kacau hubungan orang lain. Peringatan untuk anda dan diri sendiri. Dan sila jujur pada diri sendiri =) Kesimpulannya? Ingat pada niat. Lu pikirlah sendiri !

Sekian.





Eh berturut pulak dah entry serius.

69 comments:

  1. kebanyakan kawan lelaki rina diorang slau citer pasal gf diorang, so tak penah la jadi masalah telebey rapat ke, gf jeles ke.

    so far so good.

    ReplyDelete
  2. betul2,,bile kite tau,,bru bole behave,,supaya xtelebih lebih :)

    ReplyDelete
  3. setuju..jgn orang yg dah berpunya kita duk terhegeh2..=p

    ReplyDelete
  4. Hm...hoh...huh....kdg2 kalu org tnya aku jwb...dh ada gf..kdg2 aku jwb x berminat nk berkenalan tnpa britahu sebab(tergantung je)

    Tpi slalunya aku x lyn org lebih2 la nk2 kalu aku in relationship. Kalu aku single agaknya slalu jgk aku ajk ko kuar..jujur.

    ReplyDelete
  5. yup.
    sangat setuju.
    kena "behave".
    yang berpunya tu, jangan melebih-lebih.
    dan yang berkawan dgn si yang dah berpunya tu pun, kena tahu batas2 berkawan.

    tapi kan, so far, aku berkawan sejak kawan lelaki tu takde awek.
    bila dah ade awek, malangnya, aku dilupakan.
    T__T.
    takpela.
    tak kesah pun.

    ReplyDelete
  6. kalau tau dia ade awek pon, nk rampas gak..hahaha kejam tak? hee gurau2 je..jgn mrh aa

    ReplyDelete
  7. Ery.. Doktor chenta lulusan upsr :D

    ReplyDelete
  8. ehem.. lain ja entry ko 2 hari ni.. hehe.

    aku pun mcm tuh gak. fed up aku bila asyik kena bertikam lidah (adoi2) ngn awek2 kwn aku. aku selalu cakap, dia kawan aku, dan dia dan dia belum lagi jadi laki ko even tunang. so jgn nak over.

    ceyt, takde lah cakap direct gitu. ade lah bunga2 sket... haha

    ReplyDelete
  9. manusia biase la, ade je yg puas hati

    Terkini : Ini Fakta Bukan Auta

    ReplyDelete
  10. berkwn biar berpada2 :) wa caya sama lu ery, hiks. otai tak ayat gua :P

    ReplyDelete
  11. setuju! bukan pe kan.. kt just pikir kalau kena kat kt sudahla.. ;)

    ReplyDelete
  12. adui ya ampun...
    mohon jgn kcau bunga n kmbang orang,
    kwan boleyh tp jgn smp dorg gado sbb kte k..
    ngee~

    ReplyDelete
  13. apa2, aku mmg akan selidik status dulu. boyfriend orang, tunang orang or laki orang?.. haha. tak mau kacau daun der. aku bukan perosak!. haha

    ReplyDelete
  14. aku dah taip pnjg nk mampos jap lg tenet takde dan hilang komen aku. dah taknak taip lg. tension aku.

    ReplyDelete
  15. fuh,nasib baik aku tak cmni...hehee

    ReplyDelete
  16. slalu ny lar kn,dri observation kte lar kn.. kte kwn mcm biasa je. gf je pn. bkn suami isteri lg pn.xpyh nk kecoh2.blm sah lg mamat@ppuan 2 hang pny.. slalu ny gf tue y ske perasan org nk kt bf dia 2.mcm bf dia 2 hensem sgt. byk lg laki kt dunia ni..

    ReplyDelete
  17. ery polka dot.. hahaha.. aku kesah n aku akn jga btas prgaulan if orh dh taken.. if single mingle sme status, its ok sbb xde yg nk mrh or jelous..

    ReplyDelete
  18. aku tak kisah je kawan dengan yang dah ade gf ke tak. sebab mmg tak kan ade timbul perasaan lain selain dari kawan. melainkan kalau laki tu yang 'lain macam' atau gatal, aku akan jauhkan diri dari dia.

    ReplyDelete
  19. aku tak kisah je kawan dengan yang dah ade gf ke tak. sebab mmg tak kan ade timbul perasaan lain selain dari kawan. melainkan kalau laki tu yang 'lain macam' atau gatal, aku akan jauhkan diri dari dia.

    ReplyDelete
  20. ades..biarla org berstatus pun berkawan..ko ni, kawan bersebab ke smp nak tau berstautus atau tak.yg penting jaga batasan..jgn melampau batas sudahla...penting sgt ke status2 tu?hairan aku

    ReplyDelete
  21. toksah la pergi kacau. kawan je takpe la. nanti tak pasal2 org lain berperang.hehe

    Pendapat anda?
    blog Serol-Nizam

    ReplyDelete
  22. @Anonymous
    ehh aku ada halang berkawan ke?
    tu sebab aku cakap behave
    tp tak semua orang boleh behave
    dan main redah je semua benda

    aku tak halang pun
    aku sendri status taken, so takkan orang tak leh kawan dgn aku?
    derr~

    ReplyDelete
  23. @twinkle twinkle
    yela
    mana la tau syok2 berkawan ada feeling lak kan
    kan bahaya tu ;P

    ReplyDelete
  24. @Adziim
    hahahaha
    betul la
    aku kalo in relationship pun aku jarang kua berdua ngan laki
    melainkan mmg ada hal

    ReplyDelete
  25. @fikah mus
    dia bukan lupakan ko kot
    mungkin dia nak jaga hati awek dia
    so dia kawan gitu2 je la dengan ko
    jangan pikir jauh :)

    ReplyDelete
  26. @masturah idrus
    hahaha
    kalo cemburu buta payah jugak kan.
    tapi asalkan kita tau, kita tak lebeh2 dah la

    ReplyDelete
  27. @ahsfantasy24
    hahaha
    pernah ada pengalaman camni
    rasa macam rimas gila
    padahal kawan je
    o___O

    ReplyDelete
  28. @ir MASha
    tu lah aku cakap behave
    dan kenal pasti niat kita
    orang cemburu buta mmg payah.
    hhuhuhuh

    ReplyDelete
  29. @ika honey bunny
    hahaha kalau perasaan tu tak timbul
    tiba2 timbul, mana tau kan?

    ReplyDelete
  30. tapi rasenye kalo niat nk berkawan pun xkan over d step kot. melenkan hati tu memang niat nk amek hati org tu trus....kdg2 die dh tau taken pun stil nk jugak..so ni dh masuk isu gatal n x sedar diri...
    kan????

    tp slalunye sis berkwn ngan org xpnh tanye status. so jus behave as everyone have sumone heart.... :D



    Regard,
    Khaizarien Blog
    @ Sudi-sudikan melawati Khaizarien In D' House

    ReplyDelete
  31. penting gak ann kadang-kadang..

    ReplyDelete
  32. haha. betul betul. tak suka bila certain2 buat semua orang macam bini or laki dorang. sangat menyampah!


    btw, first singgah sini :)

    ReplyDelete
  33. @Khaizarien
    hahaha bukanlah tanya kat dia "kau single ke?" bukan camtu. just amek tahu, tp takde la direct gitu. hohoh.

    ReplyDelete
  34. @APi
    sebab tu la tajuk pun ada "kadangkala".

    ReplyDelete
  35. @Ery Farieha
    btul2..mase nak berkawan 2 awl2 kena tau status..kot2 suami org..merana kalo dah terpikat kat suami org..pastu leh plak laki 2 nak buat kite 'perempuan rahsia'..
    dunia..dunia

    p/s: suka entri ni..yes!

    ReplyDelete
  36. disebabkan aii da abes exam boleh la aii komen kat sini...hahahaha

    erm, ery2...u single ke double?? hahahahha... :D

    kne amik port ke mnde nie??

    ReplyDelete
  37. tu yg bahayanya tu...kebanyakan lelaki suka mengaku bujang padahal dah kawen...tp senang je nak tau status dorg nie sebenarnya...

    ReplyDelete
  38. kalau gf atau bf kite melayan maknnaya dia tak jujur!

    ReplyDelete
  39. @~eZmALiZa~
    tak perlu amek full port
    amek suku port pun dah ok
    hehehehe

    ReplyDelete
  40. fuuhhh...entri yg superb drpd ery fariha..mmg btol pon..kdg2 ada org yg dah tau org tu dah berkapel pon dia nak gak kacau..katanya kawan je, bukan lebih2 pon. padahal ada tanam niat sambil2 kawan tu nak takel..

    JT sendiri rapat ngn jiran, pompuan..tp lepas dia bertunang JT tak jumpa dia lagi..tak sesuai la kawan rapat ngn tunang org yg lain jantina..apetah lagi kalo yg dah kawen..

    Jejaka Terhangat: Pasangan Pilihan Anda Sebaya, Lebih Tua Atau Lebih Muda..?

    ReplyDelete
  41. betul2.. status tu penting juga..
    tapi bab tipu status tu yg x berapa nk suka =_=

    ReplyDelete
  42. huahauhauahauahauhau! kal0 leh bebaik ngna gf die skali kekekek*

    ReplyDelete
  43. Masalah berkawan atas status bukan baru zaman orang tua kita dah alami perkara macamni cuma kepada pucuk muda yang baru kenal berkawan agak culture shock

    ReplyDelete
  44. rasanya tak salah berkawan tapi diri sendiri kena beringat la. Kalau dah tahu status diri sendri tuh jangan la pulak kawan lebih2. sampaikan siang malam duk msg or gayut. haaa. kang ada yg berubah arah. perang dunia lak. hik3

    eh nana tag kamu kat sini

    http://ciputsedut.blogspot.com/2010/12/mari-berangan-p.html

    ReplyDelete
  45. betoi gak.. hehehe..
    tapi dah macam agama Hindu yang memandang seseorang dari kasta..:D

    ReplyDelete
  46. lama tk mai sini..byk entri miss ni..bru balek dr kursus..apa kabo? :)

    ReplyDelete
  47. jom belajar cmne nk jd stalker..
    hahaha..baru bleh nk tau status org 2..
    aku hidup sebagai stalker...???

    ReplyDelete
  48. @wadud@duad
    aiyooo ane apa.
    tu status apa. lain.
    ni status lain. hohohoh

    ReplyDelete
  49. kawan dgn musuh, musuh jadi kawan

    ReplyDelete
  50. Errrr.. Tetibe terfikir semula.. Dah silap langkah ke tak tanya dulu sebelum kawan jadi sampai rapat camni.. Adehhhh.. Kalau sekarang tanye, pasti lagi haru.. =.=

    ReplyDelete
  51. setuju-setuju kena behave jugaak kann

    ReplyDelete
  52. ntah ler..

    dah tahu makwe tu makwe orang..still sibuk je nak flirting kat fesbuk ler kat twitter ler..akai tarak ka? ish ish ish...

    sori,ini masalah aku yg aku hadapi..ekekeke

    ReplyDelete